Ať chcete nebo ne, tuky do našeho jídelníčku zkrátka patří, bez nich totiž naše tělo nedokáže existovat. Ovšem hodně záleží, jaké tuky budeme konzumovat. Existují i zdravé, které našemu tělu nikterak neškodí, ba naopak mu ještě prospívají.
Aby se naše strava dala skutečně považovat za pestrou, měla by obsahovat tři základní složky, a to tuky, sacharidy a bílkoviny. Pokud tedy chceme začít opravdu zdravě, cesta jistě nepovede vyřazením tuků z našeho jídelníčku. Nejsou ale tuky jako tuky. Samozřejmě existují i ty nezdravé v podobě ztužených tuků ve smažených jídlech, brambůrkách nebo sušenkách, které bychom měli z jídelníčku opravdu vyřadit. Jenže pak máme i druhou skupinu tzv. zdravých tuků, které se nachází například v olivovém oleji nebo třeba v semínkách a oříšcích. Ty jsou pro nás naopak velmi prospěšné.
Olivy nebo extra panenský olivový olej
Už od nepaměti jsou olivy znakem krásy a dlouhověkosti. Není se čemu divit, v těchto malých plodech najdete celou řadu vitamínů a minerálů. I když ne každému je jejich trpká pachuť po libosti. Ať už samotné olivy nebo olej z nich lisovaný za studena představuje obrovskou zásobárnu vitamínů, omega-9 nenasycených mastných kyselin, ale i bílkovin, železa, draslíku nebo antioxidantů. Není se čemu divit, že olivový olej tak patří mezi nejzdravější oleje vůbec.
Ořechy a semínka
Ořechy a semínka jsou velmi variabilní plodinou, využít je můžete do teplé nebo studené kuchyně, dají se jíst v podobě sladké nebo slané. Obsahují vysoký podíl zdravých tuků, bílkovin, vitamínů skupiny B a E a k tomu všemu ještě draslík, měď a hořčík. Mandle, arašídy, pistácie, piniové, vlašské nebo lískové oříšky nebo třeba dýňová, chia a lněná semínka https://www.nakliceno.cz/lnena-seminka/. Výběr je opravdu široký a je jen na vás pro jakou variantu zdravého mlsání se rozhodnete.