Indiáni v Jižní a Střední Americe neměli doutníky v podobě, jaké známe dnes. Kouřili tabák zabalený v kukuřici, palmových listech, nebo v listech jiných rostlin. Doutníkový průmysl vytvořili až Španělé. Kolébka doutníků je na Kanárských ostrovech, v manufaktuře La Rica Hoja. Po přivezení tabáku z Ameriky se hojně začal pěstovat právě na Kanárských ostrovech.
Doutník je tabákový výrobek. Vyrábí se stočením sušeného a fermentovaného tabáku tak, aby se dal pohodlně kouřit.
Mezi nejvýznamnější země, které doutníky produkují, patří Kuba, Dominikánská republika, Brazílie, Honduras, Kamerun, Mexiko, Indonésie, Filipíny, Nikaragua a východní země spojených států.
Doutník obsahuje pouze přírodní tabák a má krycí list z také přírodního tabáku. Kvalitní doutníky obsahují tzv. prstýnek. Ten se užívá také k označení průměru doutníku.
Velmi důležitým aspektem je barva doutníku. Čím je světlejší, tím má slabší chuť. Čím je barva listu tmavší, tím je chuť sladší a plnější. Hodnotíme je od barvy nazelenalé, přes krémovou, načervenalou hnědou, tmavě hnědou, až po černou.
Dále se sleduje velikost a tvar doutníku. Pajeros jsou doutníky rovné, kde dále řadíme typ Coronas, který je obecný standard, Panatelas, které jsou delší a tenčí a Lonsdales, které jsou přechodným typem mezi dvěmi předešlými skupinami. Další skupinou jsou doutníky typu Figurados, které mají nepravidelné tvary. Cigarillos jsou malé doutníčky, které dělíme na mini a midi. Některé se prodávají s plastovou, nebo dřevěnou špičkou.
Doutník se skládá z doutníkové vložky, což je středový tabák, který dodává chuť a vůni, z vázacích listů, které spojují středový tabák dohromady a dávají doutníku tvar a z krycích listů, které mají kvalitní vzhled a dodávají doutníku celkový dojem.
Kvalita dobrého doutníku záleží především na typu použitého tabáku. Ta je ovlivněna půdními a povětrnostními podmínkami, způsobem sušení a fermentace. Dalším faktorem je způsob namíchání listů a zabalení doutníku.